Kérdésed van? Írj nekünk: info@fromnature.hu

Blog

Kollagén: egész tesünk és bőrünk fontos építőeleme

Kollagén: egész tesünk és bőrünk fontos építőeleme

 A kollagén a kötőszövet fő összetevője és a legfontosabb fehérje az emberi szervezetben 

A kollagén tartalmú készítmények egyre nagyobb figyelmet kapnak hiszen nem csak az egészségre gyakorolnak jótékony hatást, hanem a szépségre is. A szükséges mennyiséget bevihetjük akár ízesítetlen por és ízesített por formájában vízben elkeverve, valakinek egyszerűbb egy kapszula bevétele, de akár reggel egy csésze kollagéntartalmú kapszulás kávéval is indíthatjuk a napot! A kollagén nélkülözhetetlen a bőr és test fiatalságához. De mi is az a kollagén és mit kell tudnunk róla?

 

Mi a kollagén?

A kollagén egy fehérje, amely az emberi testben és más emlősökben megtalálható. A kollagén az úgynevezett szerkezeti fehérjék közé tartozik. Ez az emberi szervezetben leggyakrabban előforduló fehérje , hiszen a szervezetben található összes fehérje 30%-át teszi ki. A strukturális fehérjék támasztószerkezetként szolgálnak, és a különböző szövetek és sejtek alakját, szilárdságát és rugalmasságát biztosítják. A kollagént a bőrre és a testre gyakorolt hatása miatt a kozmetikumokban és a gyógyászatban is használják.

A kollagén azonosító jellemzője a hosszú, szál-szerű struktúra, amelyet kollagénrostok formálnak. Ezek a szálak rendkívül erősek és rugalmasak, és fontosak a szövetek stabilitásának és integritásának fenntartásához. Számos szövetben, például bőrben, csontokban, porcokban, inakban és ízületekben található meg. 

 

Miért is fontos a plusz kollagén bevitel?

A kollagén-kiegészítők szedésének fő oka az lehet, hogy támogassák a bőr, haj, köröm, csontok és ízületek egészségét. Amint az idő múlásával a kollagén termelése csökkenhet a szervezetben, a bőr veszíthet rugalmasságából és feszességéből, ízületek pedig merevebbek lehetnek. 

Mire jó a kollagén?

A kollagén számos fontos szerepet játszik a testben. Mivel az idő múlásával a kollagén termelése csökkenhet, különösen az öregedési folyamat során, kollagén-kiegészítők szedése segíthet fenntartani ezeket az előnyöket.

 

1. Bőr egészsége: A kollagén segíti a bőrt megőrizni a feszességét és rugalmasságát, valamint hidratált és fiatalos megjelenésű maradni.

 

2. Ízületek támogatása: A kollagén részt vesz az ízületek porcszövetének és kötőszöveteinek egészségében, segíthetve a mozgékonyságot és kényelmet.

 

3. Csontok erősítése: A kollagén fontos alkotóeleme a csontoknak, amelyek erősségüket és integritásukat részben a kollagénszálaknak köszönhetik.

 

4. Haj és köröm: A kollagén hozzájárulhat a haj és köröm erősségéhez, csökkentheti a töredezést és törékenységet.

 

5. Sebek gyógyítása: A kollagén segíthet a sebek gyógyulásában és hegesedésének folyamatában.

 

6. Izomtömeg: A kollagén hozzájárulhat az izmok és inak egészségéhez és működéséhez.

 

7. Emésztés: A kollagénben található aminosavak támogathatják az emésztőrendszer egészségét és működését.

 

Mivel az idő múlásával a kollagén termelése csökkenhet, különösen az öregedési folyamat során, kollagén-kiegészítők szedése segíthet fenntartani ezeket az előnyöket.

 

Kollagén a striák ellen?

Itt most tennék egy kis személyes kitérőt. A striák, más néven terhességi csíkok vagy sebhelycsíkok, amelyek a bőrön megjelenő vonalak vagy csíkok, leggyakrabban a bőr nyújtása vagy összehúzódása miatt alakulnak ki, például terhesség, hirtelen testsúlygyarapodás vagy növekedés során. Nálam a terhesség alatti hízás és rossz bőr típus sok csíkot eredményezett. Igen, anyatigrissé váltam. Ebben az időszakban merültem bele jobban a kollagének világába. Elkezdtem a rendszeres használatot és 3 hónap után a következő eredményeket hozta:

Fontos megjegyezni, hogy mindenki bőre egyedi, és a kollagén hatásai változóak lehetnek. Az eredmények eléréséhez idő és folyamatos gondoskodás szükséges. A kollagénnek bizonyos esetekben pozitív hatása lehet a striák megjelenésének csökkentésében, de fontos megérteni, hogy nem garantált megoldás, és az eredmények egyéni eltéréseket mutathatnak.

Mely tényezők csökkentik a kollagén szintet a szervezetünkben?

Mindezek a tényezők együtt vagy külön-külön hozzájárulhatnak a kollagén szint csökkenéséhez a testben, ami különböző egészségügyi problémákat eredményezhet. Az egészséges életmód és a megfelelő táplálkozás segíthet a kollagén szint fenntartásában és a következő negatív hatások minimalizálásában:

 

1. Öregedés: Az idő múlásával természetes módon csökken a kollagén termelése a testben. Ez vezethet a bőr és más szövetek elvesztéséhez rugalmasságukból és feszességükből.

 

2. Táplálkozás: Az alacsony fehérjetartalmú vagy kiegyensúlyozatlan étrend nem biztosítja megfelelő mennyiségű aminosavat a kollagén szintéziséhez.

 

3. Cigaretta: A dohányzás káros hatással lehet a kollagén termelésre és az egészséges bőr megőrzésére.

 

4. Napfény: Túlzott napsugárzás és UV-sugárzás károsíthatja a kollagént, ami hozzájárulhat a bőr idő előtti öregedéséhez.

 

5. Szennyezett környezet: Környezeti szennyeződések és toxikus anyagok is befolyásolhatják a kollagén termelést.

 

6. Stressz: Krónikus stressz hatással lehet az egész testre, beleértve a kollagén termelését is.

 

7. Genetika: Az egyéni genetika is meghatározó lehet a kollagén termelés szempontjából.

 

8. Magas cukorfogyasztás: Túlzott cukorfogyasztás glikációhoz vezethet, amely során a cukor molekulák károsítják a kollagént és más fehérjéket.

 

Hová vezet a kollagén hiánya?

Fontos megjegyezni, hogy a kollagén hiányával kapcsolatos tünetek változóak lehetnek és nem mindenki tapasztalja meg ugyanazokat a problémákat. A kollagén-kiegészítők és egy egészséges étrend lehet segítség a kollagén szint fenntartásában és a hozzá kapcsolódó problémák megelőzésében.

 

1. Bőrproblémák: A kollagén hiánya hozzájárulhat a bőr elveszítéséhez feszességéből és rugalmasságából, ami ráncok, finom vonalak és bőrproblémák megjelenéséhez vezethet.

 

2. Ízületi problémák: A kollagén hiánya befolyásolhatja az ízületek porcszövetét és kötőszövetét, ami ízületi merevséghez, fájdalomhoz és problémákhoz vezethet.

 

3. Csontgyengeség: A kollagén fontos az erős csontokhoz. Hiánya hozzájárulhat a csontok veszteségéhez az erősségben és sérülékenyebbé válhatnak.

 

4. Haj és köröm problémák: A kollagén hiánya hozzájárulhat a haj töredezéséhez és a köröm törékenységéhez.

 

5. Sebgyógyulás: A kollagén hiánya lassíthatja a sebgyógyulási folyamatot, ami hosszabb és komplikáltabb gyógyulást eredményezhet.

 

6. Izom- és inak problémák: Hiányában az izmok és inak megfelelő támogatás nélkül maradhatnak, ami befolyásolhatja a mozgékonyságot és a fizikai teljesítményt.

 

Mely élelmiszerekben van természetes kollagén?

A természetes kollagén főként állati eredetű élelmiszerekben található meg. A kollagén egy fehérje, amely az állati szövetekben, például a bőrben, inakban, porcokban és csontokban fordul elő. Amikor az állati szöveteket főzik vagy hosszabb ideig párolják, a kollagén lassan elkezd lebomlani és zselés állagot ölt.

 

Fontos megjegyezni, hogy bár ezek az élelmiszerek tartalmazhatnak kollagént, az emésztőrendszerben a kollagénből a szervezet nem feltétlenül tudja ugyanazokat az egészségügyi előnyöket kinyerni, mint amikor a kollagént kiegészítő formában fogyasztjuk. A kollagén kiegészítők olyan formában állnak rendelkezésre, amelyeket könnyen felszív a szervezet, és célzottan az ízületek, bőr és haj egészségére lehetnek hatással:

 

a magas rosttartalmú hús, marha-, sertés- és baromfi húsok, csontok, bőr;

hal és habőr;

tenger gyümölcse;

tojás;

csontleves;

zselatin

 

 

Amennyiben fontos a teltebb bőr, feszesebb arckontúr, fiatalosabb  megjelenés és a csontok, ízületek védelme, IDE KATTINTVA megtalálod kollagán készítményeinket.