Kérdésed van? Írj nekünk: info@fromnature.hu

Blog

Minden, amit tudnod kell a fehérjeporokról

Finibus Bonorum
Minden, amit tudnod kell a fehérjeporokról

Nem csak kiegészítő, hanem élelmiszer is lehet

Mi is az a fehérje?

 

A fehérje egy makrotápanyag, amely esszenciális építőköve az élő szervezetek számára. Biokémiai szempontból a fehérjék hosszú aminosav láncokból állnak, amelyek egyedi sorrendben vannak összekapcsolva. 

 

A fehérjék aminosavakból állnak, a különböző fehérjék felszívódása más és más: minél rövidebb aminosav láncból áll, annál könnyebben szívódik fel és épül be izomzatunkba.


A fehérjék lehetnek állati vagy növényi eredetűek is. A legjobb állati proteinforrás a tojás, a tejtermékek, a baromfi, a marha-, a disznóhús és a halfélék. Kiváló növényi források a hüvelyesek, a szója, a chia mag és a rizs.

Mi a különbség a fehérje és protein között?

A fehérje és a protein ugyanazt az anyagot jelenti. A "fehérje" szó az élelmiszerekben és biokémiai összefüggésekben használt kifejezés, míg a "protein" a fehérjére utaló tudományos és biokémiai kifejezés. Tehát a mindennapi életben a kifejezéseket gyakran felcserélheted, és ugyanarról a tápanyagról beszélsz.

Melyek a legnépszerűbb proteinpor típusok?

Tejsavófehérje: Ez a tejtermékek szétválasztásával nyert fehérjeforrás. Gyorsan felszívódik a szervezetben, így ideális lehet edzés után a gyors izomregenerációhoz.

Kazein: Ez egy másik tejfehérje, de lassabban szívódik fel a tejsavóhoz képest. Ezért sokan éjszakai időszakra vagy hosszabb távú étkezési időközökre használják.

Tojásfehérje: A tojás fehérjéje kiváló minőségű fehérjeforrás, amely tartalmazza az összes esszenciális aminosavat.

Szójafehérje: Növényi alapú fehérje, amely kiváló minőségű és teljes értékű fehérjeforrás. Alkalmas vegetáriánusoknak és vegánoknak.

Borsófehérje: Egy másik növényi alapú fehérjeforrás, amely kifejezetten a hüvelyesekből származik. Jó alternatíva lehet azoknak, akik allergiásak vagy intoleránsak más fehérjeforrásokra.

Kenderfehérje: A Cannabis sativa nevű kenderféle magjából állítják elő, és nem tartalmaz THC-t (ez a marihuána pszichoaktív hatóanyaga). Van benne viszont rost, omega-3 zsírsav, mikrotápanyagok és antioxidánsok.

 

Miért szükséges a fehérje fogyasztás?

A fehérjék szervezetünk építőkövei, különböző fehérje típusok különböző feladatokat látnak el, segítik fejlődésünket, és a sejtekben lejátszódó folyamatokban is kiemelkedő szerepük van és a regenerálódás is lassabban történik, ha nem megfelelő mennyiséget fogyasztunk belőle.


Ha nem jut a szervezetünk elegendő fehérjéhez, akkor izmaink nem jutnak építőkövekhez, emiatt a fejlődés sokkal lassabb lesz, ezért alakformálás esetén kifejezetten ajánlott a fehérjék fogyasztása.

 

Miben segíthet a fehérjepor?

A fehérjeporok fogyasztása különböző okokból lehet fontos az emberek számára, különösen azok számára, akik aktívan edzenek vagy olyan étrendet követnek, amelyhez nehéz lenne elegendő mennyiségű fehérjét bevinni az étkezéseik révén. Néhány lehetséges ok és előny a fehérjeporok fogyasztására:

 

Izomtömeg-növelés és regeneráció: Fehérjeporok különösen hasznosak lehetnek azoknak, akik izomtömeg-növelésre vagy izomregenerációra törekszenek, például testépítők, sportolók vagy rendszeresen edző emberek. Aminosavakban gazdag fehérjék segíthetnek az izomsejtek építésében és regenerációjában.

Kényelem: Fehérjeporok kényelmes és gyors forrásai lehetnek fehérjének, különösen olyankor, amikor nehéz lenne elkészíteni vagy elfogyasztani egy teljes ételt. Ezek könnyen elkészíthetők és hordozhatók, ami praktikussá teszi azok számára, akik időszűkében vannak vagy éppen utaznak.

Fehérjebevitel kiegészítése: Azok számára, akik nehézségekbe ütköznek a mindennapi étkezéseik során elegendő fehérje bevitele során, a fehérjeporok segíthetnek a napi fehérjebevitel kiegészítésében.

Fogyás támogatása: A fehérjeporok segíthetnek a fogyásban is, mivel a fehérje segíthet telítettség érzetét fenntartani, így csökkentheti az étvágyat. Ezenkívül a fehérje segíthet a testzsír csökkentésében és az izomtömeg megőrzésében.

Speciális étrendek kiegészítése: Vegánoknak vagy azoknak, akik intoleranciával vagy allergiával küzdenek, a növényi alapú fehérjeporok lehetnek alternatívái az állati eredetű fehérjéknek.

 

FromNature kínálatában megtalálhatóak egyaránt növényi és állati eredetű fehérjék is vagy vegán borsó- és rizs fehérjék. Rengeteg ízesítésben akár túrógombóc vagy fahéjas csiga ízek is elérhetőek, azonban ízesítetlen is elérhető a webshopunkban.