A cinarin az articsóka egyik fő biológiailag aktív vegyülete. Termékünkben, az articsóka 5%-os cinarin tartalomra standardizált kivonatát találjuk (ez 2 kapszulában 40 mg cinarin tartalmat jelent!). B-vitamin komplex-szel dúsítva [B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantoténsav) és B6 (piridoxin)], melyek hozzájárulnak a normál energiatermelő anyagcsere folyamatokhoz. 1Az articsóka kivonat támogatja az emésztést és az emésztőnedv termelődését, hozzájárul a bélkomforthoz és a bélrendszer normál működéséhez, támogatja a szervezet méregtelenítését, fenntartja az egészséges májműködést, hozzájárul a normál vérzsír szinthez.
- FÜGGETLEN AKKREDITÁLT LABOR ÁLTAL IS BEVIZSGÁLT ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ
- VEGÁN KÉSZÍTMÉNY, LAKTÓZMENTES ÉS GLUTÉNMENTES
- NÖVÉNYI KAPSZULATOK
- NEM TARTALMAZ MESTERSÉGES SZÍNEZÉKET, TARTÓSÍTÓSZERT ÉS AROMÁT
- 800 MG ARTICSÓKA KIVONAT (2 KAPSZULÁBAN)
- STANDARDIZÁLT 5% CINARIN TARTALOM
- L-ORNITIN AMINOSAVVAL ÉS B-KOMPLEX-SZEL
- 1HOZZÁJÁRUL A BÉLKOMFORTHOZ
- 1TÁMOGATJA AZ EMÉSZTŐNEDV TERMELŐDÉSÉT
- 1HOZZÁJÁRUL A BÉLRENDSZER NORMÁL MŰKÖDÉSÉHEZ
- 1TÁMOGATJA A SZERVEZET MÉREGTELENÍTÉSÉT
- 1FENNTARTJA AZ EGÉSZSÉGES MÁJMŰKÖDÉST
- 1HOZZÁJÁRUL A NORMÁL VÉRZSÍR SZINTEKHEZ
Articsóka és aktív összetevője a cinarin
A cinarin az articsóka levelében igen nagy mennyiségben megtalálható bioaktív összetevő, amelynek zöme csak a drog feldolgozása során keletkezik (ez arra minta, hogy a különböző vegyületek bomlása, átalakulása mennyire előnyös is lehet élettanilag).
A felhasznált növényi levél rész jelentősége abban is áll, hogy kémiailag sokkal alaposabban vizsgált, mint a virágzat. Míg a levél összetevőiről folyamatosan jelennek meg a tudományos publikációk, a virágzat összetételéről sajnos kevesebbet tudunk. Ez alól kivételt képeznek az articsóka legjellegzetesebb vegyületei, a kávésav-származékok, amelyekkel kapcsolatban ismert, hogy a növény teljes föld feletti részében megtalálhatók. Közéjük tartozik például a cinarin is.
Mikor és kinek ajánljuk a vegán articsókát?
- azoknak, akik támogatni szeretnék májuk és emésztésük egészségét
- 12 éves kortól; nemtől függetlenül
- rendszeres alkoholfogyasztás esetében
- férfiaknak és nőknek egyaránt
- mindennapi használatra
- kiegyensúlyozatlan, nem megfelelő étrend esetén
- stresszes, rohanó életvitel esetén, amely rendszerint gyomorpanaszokkal jár együtt
- zsíros, nehéz ételek túlzott fogyasztása esetén
Az articsóka (Cynara scolymus L.) egy évelő bogáncs, mely a dél-európai területekről, a földközi-tengeri medencéből származik (Észak-Afrika és a Kanári-szigetek). 1.5-2 m magasra nő, íves, mélyen karélyos, ezüstös, opálos zöld levelekkel, melyek 50-80 cm hosszúak. A virágok egy nagy fejen, ehető bimbóból fejlődnek ki 8-15 cm átmérőjűre, melyeknek számos háromszög alakú pikkelye van; a különálló virágok lila színűek. A bimbók ehető része elsősorban a galléros fellevelek húsos alsó része és az alap, amelyet „szívként” ismerünk; a fejletlen virágok fogyasztásra alkalmatlan részei a bimbók belsejében lévő „szelep”. Termesztése Európában egészen az ókori görögökre és rómaiakra vezethető vissza. Észak-Afrikában és egyéb szubtrópusi éghajlatú területeken is termesztik. A kereskedelmi forgalomba kerülő termék egész vagy darabolt, száraz levelek, melyet főleg Dél-Európában vagy Észak-Afrikában termesztettek.
Articsóka történelem
Az articsókát ételként használták az ősi egyiptomiak, görögök, és rómaiak. Érdekesség, hogy a zsenge levelek kevéssé, az idősebb levelek azonban erősen keserűek. A levéldrog keserű ízéért az úgynevezett szekviterpén-laktonok a felelősek (cinaropikrin).
Az articsóka (Cynara scolymus L., (Asteraceae) széles körben termesztett növény a mediterrán országokban, főleg Olaszországban, és a bimbót zöldségként fogyasztják. Az articsókát először Nápolyban, a 15. század közepe körül kezdték el termeszteni, Franciaországban pedig Medici Katalin terjesztette el. A hollandok vitték be Angliába a növényt, ahol VIII. Henrik newhalli kertjében termesztették 1530-ban. Az USA-ba a francia bevándorlók vitték át Louisiánába a 19. században, illetve a spanyol bevándorlók Kaliforniába.
Nettó tömeg: 43,2 g (60 db)
Összetevők: articsóka (Cynara scolimus L.) levél kivonat, tömegnövelő szer (mikrokristályos cellulóz), L-ornitin HCl, nikotinamid, csomósodást gátló anyagok (zsírsavak magnéziumsói, szilícium-dioxid), kalcium-D-pantotenát, piridoxin-hidroklorid, tiamin-hidroklorid, riboflavin. *2 növényi kapszulára vonatkoztatva
Adagok száma a termékben: 30-60
Adagolási javaslat: Napi 1-2 kapszula, lehetőleg étkezés előtt kb. fél órával, bő folyadékkal lenyelve. (így biztosítható megfelelő időben a megfelelő mennyiségű epeelválasztá.)
Adagolási időtartam: Minimum 60 nap, maximum 120 nap. A termék hosszú távú (krónikus) használata javasolt.
Hatóanyagok a napi adagban
|
1 kapszulában
|
2 kapszulában
|
Articsóka (Cynara scolimus L.) levél kivonat
amelyből standardizált cinarin
|
400 mg
20 mg
|
800 mg
40 mg
|
L-ornitin HCl
|
100 mg
|
200 mg
|
B1-vitamin (tiamin)
|
0,55 mg (50%*)
|
1,1 mg (100%*)
|
B2-vitamin (riboflavin)
|
0,7 mg (50%*)
|
1,4 mg (100%*)
|
B3-vitamin (niacin)
|
8 mg (50%*)
|
16 mg (100%*)
|
B5-vitamin (pantoténsav)
|
3 mg (50%*)
|
6 mg (100%*)
|
B6-vitamin (piridoxin)
|
0,7 mg (50%*)
|
1,4 mg (100%*)
|
*NRV: Felnőttek számára javasolt napi beviteli referenciaérték. Laktóztartalom: < 0,1 g/100 g
Figyelmeztetés: Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot!
A termék 12 éves kortól alkalmazható
A termék nem alkalmazható vérhígítók használata esetén
A termék alkalmazható cukorbetegség esetén
A termék nem alkalmazható terhesség, és szoptatás időszakában
A termék nem alkalmazható, amennyiben allergiás bizonyos fészekvirágzatú növényekre (pl.: körömvirág, árnika, kamilla)
Epeköves és epekőképződésre hajlamos egyéneknek a termék alkalmazása nem ajánlott
Tárolás: Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tartandó!
OGYÉI ny.sz: 25616/2021