Ma számos alternatíva áll rendelkezésünkre a hagyományos répacukor helyettesítésére, és az egyik ilyen lehetőség a nádcukor. Fontos megjegyezni, hogy ne keverjük össze a barnacukorral. A barnacukor valójában színezett fehércukor, amely a barna cukorszirupnak, vagyis a melasznak köszönheti színét. A nádcukor viszont természetesen előállított édesítőszer, amelynél először a cukornád levágása után a folyékony nádcukrot sajtolással nyerik ki, majd centrifugálás és szárítás következik.
A nádcukor íze lágyabb, kevésbé édes és enyhén karamellás, így kedvelt választás süteményekhez, desszertekhez és italokhoz egyaránt. Gyakorlatilag minden olyan ételben felhasználható, amelyhez a hagyományos répacukrot alkazmaznánk.
A nádcukor gazdag ízvilágával és sokoldalúságával a konyhában kiváló alapanyagként funkcionál. Nem csupán édesít, hanem különleges aromát és textúrákat is hozzáad az ételekhez. Például csokoládéval párosítva mélyebb kakaós ízt eredményezhet, és karamelles íze kiválóan kiegészíti a péksütemények ízét. Kiválóan karamellizálható is, így olyan ételeknél is alkalmazható, amelyek ezt az eljárást igénylik. A sütemények állagát tekintve azonban kissé eltérően viselkedik a nádcukor a hagyományos cukorral szemben.
A nádcukor kiválóan alkalmazható szószok, mártások és glazúrok készítésére is. Húsok glazírozásához például mézes, karamellás bevonatot készíthetünk vele.
Átlagos tápérték 100 g-ban:
Energia: 1683 kJ/396 kcal;
Zsír: 0 g,
amelyből telített zsírok: 0 g;
Szénhidrát: 99,4 g,
amelyből cukrok: 99,4 g;
Fehérje: 0 g;
Só: 0 g
Tartalmaz: 100% nádcukor
Minőségét megőrzi: korlátlan ideig.
Száraz, hűvös helyen tárolandó!
Kiszerelés: 1000 gramm