A lecitin egészségügyi előnyei – a teljesség igénye nélkül
A lecitin egy olyan vegyület, amely természetes módon megtalálható a szervezetünk
szöveteiben is. Zsírsavakból épül fel, és számos különböző élelmezési és gyógyászati
felhasználási módja van. A lecitin emulgeálószerként működik, ami azt jelenti, hogy elegyíti
a zsírokat és olajokat, megakadályozza azok keveredését más anyagokkal.
A lecitin tartalmú
étrend-kiegészítőket többek között a magas koleszterinszint kezelésére, a várandósság és
szoptatás időszakának támogatására, illetve akár a fekélyes vastagbélgyulladás kezelésére
lehet használni.
A lecitin típusai
A lecitin-kiegészítők általában napraforgó-magból, tojásból (a legdrágább!) vagy szójababból
származnak. A szója messze a leggyakrabban használt összetevő a lecitin-kiegészítők
előállításában.
Egyedülállónak számít a REPCELECITIN, mely ezek közül egyedül hipoallergén, azaz
például szójaallergia vagy tojásallergia esetén is használható:
A napraforgó lecitin nem annyira elterjedt (jellemzően kellemetlen íze miatt), de egyesek ezt
részesítik előnyben, különösen akkor, ha igyekeznek elkerülni a genetikailag módosított
összetevőket (GMO) az étrendjükben.
Csökkenti a koleszterinszintet:
A lecitin legismertebb előnye a koleszterinszint csökkentő képessége. A kutatók felfedezték,
hogy a lecitin hozzájárulhat a HDL („jó”) koleszterinszint növeléséhez és az LDL („rossz”)
koleszterinszint csökkentéséhez [1].
Javítja a szív egészséges működését:
A lecitin javítja a szív- és érrendszeri egészséget, különösen akkor, ha Önnél már fennáll a
magas vérnyomás vagy szívbetegség kialakulásának kockázata [2].
Segíti a várandós és szoptató anyákat:
Szoptatási szakértők a lecitint ajánlják megoldásként az eltömődött tejcsatornák
megelőzésére. A lecitin csökkentheti az anyatej viszkozitását, így kevésbé valószínű, hogy
az eltömíti a tejcsatornákat a mellben. Ehhez a Kanadai Szoptatási Alapítvány naponta
négyszer 1200 milligrammos adagot, azaz kb. 5 grammot javasol [3].
A lecitin a kolin elsődleges természetes és legbiztonságosabb forrása, ennek előnyeiről már
számtalanszor írtunk várandósság során:
https://taplalkozasbeallitas.hu/kolinpotlas-terhesseg-alatt/
Segít javítani az emésztést és ezáltal pozitív hatást gyakorolhat a bél-agy-mikrobiom
tengely egyensúlyára:
A lecitint fekélyes vastagbélgyulladás esetén javítja az emésztést. A lecitin emulgeáló
tulajdonságai hozzájárulnak egy láncreakcióhoz, amely támogatja a bélben található nyálkát,
megkönnyítve az emésztési folyamatokat és védve az emésztőrendszer érzékeny belső
rétegét [4]. Irritábilis bél szindróma (IBS) vagy más emésztőrendszert érintő panaszok
esetén is érdemes megfontolni a lecitin használatát.
Csökkentheti a demencia tüneteit:
A lecitin kolint, inozitolt és egyéb értékes foszfolipideket is tartalmaz, amelyek az agyunk az
idegsejtek közötti kommunikációhoz használ. Klinikai kutatások szerint a kolinban gazdag
étrend (tojás, máj, hal) jobb memóriafunkciókat eredményezhet, és segíthet az
Alzheimer-kórban szenvedőknek [5].
Nyugtatja és hidratálja a bőrt:
A lecitin bőrápolási termékek összetevői között is szerepel. Hozzájárul a hidratáltság
helyreállításához és simává teszi a bőrt. Továbbá segítséget nyújthat ekcéma és pattanások
esetén is
Ajánlott napi mennyiség: *Napi 1-2 adag javasolt. A napi adagot a főétkezésekhez fogyasszuk.
Aktív összetevők 1 adag tartalmaz (5 gramm)
olajtalanított lecitin-por repcéből 5000 mg*
Összetevők: 100% olajtalanított lecitin-por repcéből
Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a változatos étrendet és az egészséges életmódot.
Száraz, hűvös helyen és közvetlen napfénytől védve tárolandó. Az ajánlott fogyasztási
mennyiséget ne lépje túl!Gyermekek elől elzárva tartandó.
Kiszerelés: 250 gramm (50 adag)