Kérdésed van? Írj nekünk: info@fromnature.hu

Blog

Ashwagandha: az indiai gyógynövény, mely csodákat rejteget

Ashwagandha: az indiai gyógynövény, mely csodákat rejteget

Az "indiai ginzeng", melyet számos egészségügyi előnnyel társítanak.

Az ashwagandha egy gyógynövény, amely hagyományosan az indiai és az ayurvédikus orvoslásban használatos. Nevét a szanszkrit ashwagandha szóból kapta ami annyit jelent, hogy "a ló ereje", mivel hagyományosan azt hitték, hogy azok akik fogyasztják növelik a fizikai erőt és kitartást, mint egy ló. Ennek az ősi növénynek számos jótékony hatása van a testre, a szellemre, és számos módja van annak, hogy a mindennapokban beépíthessük életünkbe. Ebben a cikkben bemutatjuk, mi is az ashwagandha, milyen hatásai vannak, és hogyan lehet fogyasztani.

 

Mi is az ashwagandha?

Az ashwagandha egy Indiában őshonos növény, amelyet az indiai hagyományokban évszázadok óta használnak gyógynövényként, és sokáig indiai ginzeng, téli cseresznye vagy mérgező egres  néven ismerték. 

Az egészség mely területen hat az ashwagandha és milyen hatásai vannak?

Az ashwagandha számos jótékony hatással rendelkezik a testre és a szellemre. A legfontosabbakat gyűjtöttük össze az alábbiakban.

Stressz csökkentése: Az ashwagandha adaptogén tulajdonságokkal rendelkezik, ami segít a szervezetnek alkalmazkodni a stresszhelyzetekhez és csökkentheti a stressz szintjét. Képes csökkenteni a kortizol szintjét, ami a stresszhormon, ezáltal segít javítani a mentális és fizikai egészséget.

Energiaszint növelése: Sokan azt tapasztalják, hogy az ashwagandha fogyasztása növelheti a test energiafokozó képességét, javíthatja az általános életminőséget és csökkentheti a fáradtságot.

 

Immunrendszer támogatása: A növénynek immunmoduláló hatásai lehetnek, segítve a szervezetet az immunrendszer működésének optimalizálásában.

 

Alvás javítása: A növény relaxáló hatású, és segíthet az alvási zavarok enyhítésében, elősegítve egy pihentető éjszakai alvást. 

 

Gyulladáscsökkentés: Az ashwagandhát hagyományosan gyulladáscsökkentőként is alkalmazzák.

 

Libidó növelése: A kutatások arra engednek következtetni, hogy képes növelni a férfi nemi hormon, a tesztoszteron szintjét és segít az optimális hormonális egyensúly kialakításában a szervezetben. Ez pedig vélhetően támogatja a libidót és az általános szexuális egészséget.

 

Egészséges női termékenység: Kutatások kimutatták, hogy hatással van a luteinizáló és a tüszőstimuláló hormonok szintjére, ami a szexuális egészségre gyakorolt potenciális befolyásra utal. Egyes tanulmányok még a szexuális diszfunkció csökkentésére is utalnak.

 

Hogyan fogyasszuk mindennapok során?

Az ashwagandha különböző formákban és készítményekben elérhető, és az alkalmazása a személyes preferenciáktól és az egyéni egészségi állapottól függ, a FromNature webshopból is beszerezhető. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb alkalmazási módokat:

 

Kapszulák vagy tabletták: Az ashwagandhát kapszula vagy tabletta formájában is lehet szedni, ami kényelmes és pontos adagolást tesz lehetővé.

 

Por: Az ashwagandhát gyakran por formájában lehet beszerezni. A por hozzáadható italokhoz, például teához, smoothie-khoz vagy joghurthoz. 

 

Tea: Ashwagandha tea is kapható vagy Te is készíthetsz otthon az ashwagandha porból vagy szárított gyökérből. A tea kellemes íze segíthet a stressz csökkentésében és az ellazulásban.

 

Fontos megjegyezni, hogy az ashwagandha adagolása változhat, és az optimális mennyiség személyenként eltérhet. Az ashwagandha fogyasztása biztonságos, de érdemes orvossal egyeztetni, mielőtt új étrendkiegészítőt vagy gyógynövényt alkalmaznánk. Néhányaknál allergiás reakciókat válthat ki az ashwagandha, vagy kölcsönhatásba is kerülhet más gyógyszerekkel.

 

Összefoglalva az ashwagandha egy értékes gyógynövény, amely segíthet a stressz csökkentésében, az immunrendszer erősítésében és az alvás javításában is akár. Az egyszerű alkalmazási módoknak hála könnyen beilleszthetjük a mindennapokba. Az ashwagandha lehet az, amire szervezetünknek és elménknek szüksége van az általános jóllét növeléséhez.